Cotabiță a fost transferat, vineri, la Spitalul Floreasca, la Secția de cardiologie, pentru montarea unui defibrilator intern care va servi la evitarea unor tulburări de ritm cardiac, a declarat pentru MEDIAFAX directorul medical al Spitalului Elias, Dana Safta.
Ea a mai precizat că recuperarea cântărețului decurge foarte bine, acesta urmând să revină sâmbătă la Elias.
Gabriel Cotabiță a fost transferat, pe 16 iunie, de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, unde a fost internat din 8 mai, la Spitalul Elias, pentru un proces complex de recuperare, declara atunci pentru MEDIAFAX Dana Safta.
Ea a precizat că nu se pune problema ca Gabriel Cotabiță să fie supus vreunei intervenții chirurgicale, ci a fost internat la Spitalul Elias strict pentru recuperare complexă.
Reprezentanții Spitalului de Urgență Floreasca au anunțat, printr-un comunicat de presă, că Gabriel Cotabiță are stare generală bună și se alimentează oral.
„Pacientul se află în stare generală bună, echilibrat respirator și hemodinamic, cu mobilitate prezentă și se alimentează oral. În cursul acestei dimineți a fost transferat la Spitalul Elias pentru tratament de specialitate și recuperare complexă”, se arată în comunicatul Spitalului Floreasca.
Surse medicale au precizat, pentru MEDIAFAX, că Gabriel Cotabiță are nevoie de recuperare logopedică și motorie, incluzând kinetoterapie și fizioterapie.
Cotabiță a fost internat în Clinica de Recuperare Medicală de la Spitalul Elias, condusă de profesor dr. Mihai Berteanu.
Reprezentanții Spitalului de Urgență Floreasca anunțau, în 11 iunie, că starea lui Gabriel Cotabiță este ușor ameliorată, artistul beneficiind de ședinte de fizio-kinetoterapie și asistență psihologică.
„Pacientul prezintă o suferință cerebrală postanoxică, cu dezorientare temporospațială și perioade de agitație psihomotorie. Este stabil din punct de vedere respirator și hemodinamic, starea generală fiind ușor ameliorată”, arăta Spitalul de Urgență Floreasca, într-un comunicat de presă.
Reprezentanții Spitalului Floreasca precizau că Gabriel Cotabiță este alimentat pe cale orală, cu alimente moi, dieta zilnică fiind realizată în funcție de recomandările nutriționiștilor, iar cântărețul a făcut, susținut, câțiva pași.
Cântărețul Gabriel Cotabiță a fost găsit, în 8 mai, în stop cardio-respirator, în stare de inconștiență, într-o sală de fitness de la un hotel din Capitală. Cotabiță era singur în sală când i s-a făcut rău, el fiind găsit ulterior de un angajat al hotelului, care a sunat la numărul de urgență 112. Cotabiță a fost resuscitat de un echipaj SMURD și a răspuns manevrelor, fiind stabilizat și dus la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, unde aproximativ trei săptămâni a fost ventilat mecanic.
Investigațiile complexe indicau, în 11 mai, drept cea mai probabilă cauză a stopului cardio-respirator suferit de Cotabiță o tulburare severă de ritm cardiac, produsă în contextul unor afecțiuni cardio-vasculare preexistente.
Un examen RMN efectual în 12 mai a pus în evidență prezența unor zone de leziuni cerebrale grave. Tulburarea severă de ritm cardiac care a provocat stopul cardio-respirator a scăzut debitul sanguin cerebral și implicit oxigenarea creierului a fost precară. De aceea se vorbește despre „leziuni cerebrale greu cuantificabile, în acest moment”, spuneau surse medicale.
În 19 mai, Gabriel Cotabiță a fost supus traheostomiei, intervenție care îi va proteja și coardele vocale, declarau, pentru MEDIAFAX, surse medicale, care precizau atunci că solistul este în continuare ventilat mecanic, în stare gravă, dar stabilă.
În 25 mai, reprezentanții Spitalului Floreasca anunțau că starea lui Gabriel Cotabiță arată o ameliorare, întrucât pacientul răspunde la anumiți stimuli și respiră spontan pe sonda de traheostomie, dar necesită în continuare ventilație mecanică intermitentă.
Ulterior, într-un comunicat din 4 iunie, Spitalul Floreasca anunța că Gabriel Cotabiță este conștient, dar „momentele de cooperare alternează cu perioade de confuzie”.